Nyheter

Lyckad uppfräschning av Stieg Trenters Torg

(Se alla nyheter)

I slutet av maj påbörjade Lestra en renovering av Stieg Trenters Torg i Farsta Strand. Detta för att öppna upp området och göra torget tryggare för allmänheten att vistas på och omkring.

I år är det 25 år sedan Stieg Trenters Torg fick sitt namn, så det var lägligt att fira med att ge torget ett mindre ansiktslyft. Lestra fick förtroendet för projektet med renovering och ombyggnad. Arbetet innefattade bland annat att byta ut sten och plattor på hela torget för att jämna till ytor, riva och ersätta en mur, anlägga en stor yta för utomhusschack samt plantera nya träd och växter.

Projektledaren Andrija Stamenkovic berättar att projektet förflutit helt enligt planerna. I mitten av oktober är det dags för slutbesiktning och öppning för allmänheten.
– Vi var nästan klara lite tidigare än beräknat, eftersom allt gått så pass friktionsfritt. När vi arbetat där cirka två månader tog vi ett litet brejk för att invänta planteringen av växter och träd som vi beställt från ett åkeri. Nu återstår bara de sista detaljerna innan det är dags för slutbesiktningen, berättar han.

Området kring Farsta Strand har en längre tid brottats med dåligt rykte och kriminalitet. Droghandel och rån har varit vanligt förekommande på torget och ifjol patrullerade kommunala ordningsvakter området. Med den nya större muren och fler bänkar med sittplatser hoppas Trafikkontoret få bort brottsligheten i området och ge plats åt de som tidigare inte vågat vistas kring torget.
– Vi har fått beröm av uppdragsgivaren när de varit på plats och kollat. Det kommer vara upplyst och mycket trevligare att vistas där. Själv är jag faktiskt extra nöjd med schackpjäserna i trä till schackspelet. Hela den ytan blev riktigt snygg, säger Andrija Stamenkovic.