Nyheter

Gasellföretag för andra året i rad

(Se alla nyheter)

Dagens Industri presenterade nyligen årets ranking av Sveriges mest framgångsrika företag. Mindre än 1 procent av landets aktiebolag har det som krävs för att bli ett Gasellföretag. Ett av dem är Lestra Entreprenad.

Sedan år 2000 har tidningen Dagens Industri rankat och utsett Sveriges snabbast växande företag i 21 län. Den 20-årsjubilerande utmärkelsen DI Gasell är ett sätt att bidra till landets tillväxt genom att inspirera, ge praktisk kunskap och goda förebilder till Sveriges entreprenörer.

Ett av Gasellföretagen 2019 är Lestra, som i år placerar sig på en imponerande plats 102 av totalt 1 216 företag.
– Förra året var vi mycket glada att bli korade, men att vi nu ett år senare blir Gasellföretag för andra året i rad så är det ett kvitto på att vi gör saker rätt. De högt ställda kraven stärker oss som företag och är ett kvitto på det hårda arbete som hela organisationen har stått för under året, säger Filip Stamenkovic, VD på Lestra Entreprenad.

För att blir en Gasell måste företaget uppfylla en rad kriterier och dessutom klara en helhetsbedömning som visar på en sund verksamhet. Ett Gasellföretag ska ha en nettoomsättning på över 10 miljoner, minst 10 anställda, sunda finanser, vuxit organiskt, positivt rörelseresultat de senaste 4 åren samt ha ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren och dessutom fördubblat den om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret.
– Att växa så pass mycket på kort tid ställer höga krav på en tydlig och fungerande struktur och organisation, vilket är något som vi i styrelsen och ledningsgruppen aktivt arbetar med.

En viktig del av framgången är, enligt Filip Stamenkovic, företagets starka fokus på sina anställda.
– För oss är det mycket viktigt att lyfta fram den individuella medarbetaren och gå ifrån ett toppstyrt företag. Vår filosofi är istället att låta alla i organisationen få tydliga ramar som beskriver ”vart, vad och hur” och som gör att medarbetarna själva kan ta egna initiativ.