Nyheter

Alvik Strandpromenad – utmanande projekt med positiv respons

(Se alla nyheter)

När arbetet med Alvik Strandpromenad påbörjades i november 2017 var det många lokalbor som var negativt inställda. Lyckligtvis hade alla röster tvärvänt till positiva när arbetet slutförts och alla kunde avnjuta det fantastiska resultatet. 

Det cirka halvårslånga projektet innefattade bland annat att anlägga en anslutningsramp, en mur samt en hängande träbrygga. Detta i anslutning till den befintliga naturstig som följer Mälaren. Bygget var på uppdrag av Stockholm Stad för att tillgänglighetsanpassa för personer med barnvagn och rullstol, som annars har svårigheter att nyttja naturstigen.

Utmaningen låg i att den långa bryggan skulle hänga i berget utmed vattnet. Delvis därför fanns inget detaljprojekterat, utan endast generella typritningar. Därefter fick allt praktiskt lösas på plats.
– Konstruktionen följer bergets naturliga inbuktningar. Vi var noga med att inte kapa träd, utan byggde istället runt dem. Vi byggde dessutom på vintern, med kopplade säkerhetslinor i ett isigt berg. Och vi var tvungna att bära allt material på plats. Men trots att det tog lite längre tid än andra byggen höll vi oss ändå till planen, berättar projektledaren Christian Ramn.

Både Lestras personal på plats och Bromma Stadsdelsförvaltning fick inledningsvis ta emot klagomål från de boende i området. Naturstigen som strandpromenaden skulle förlänga har funnits i bruk sedan 1940-talet och ingen ville se den förstöras. Men allteftersom bygget pågick så ändrades de negativa rösterna.
– Nu bemöts vi av enbart positiva tillrop av närboende som promenerar förbi. Vi har precis påbörjat etapp två av bygget, som ska sträcka sig hela vägen bort till Smedslätten, säger Christian.

Det lyckade projektet tillsammans med den vackra miljön gör strandpromenaden till en alldeles magisk upplevelse. Särskilt de dagar och kvällar då solen ligger på. Projektet är ett av de mindre Lestra arbetat med – men har samtidigt gett så mycket tillbaka.
– Det är ett helt fantastiskt område. Vi är mycket nöjda med slutresultatet och Brommabornas positiva respons, säger Christian.