Nyheter

Nya Mimers Trapp vid KTH invigd

(Se alla nyheter)

I februari 2021 påbörjades bygget av Mimers Trapp vid KTH i Stockholm. Ett stort projekt för uppdragsgivaren Akademiska Hus värt närmare sju miljoner kronor. Nu är den vackert ljussatta trappan klar att beträdas av studenter och besökare. 

Mimers Trapp är gjord helt i svensk sten och är dessutom försedd med en spektakulär ljussättning.
– Det blev en ganska intensiv process på grund av försenade leveranser. Så det var en utmaning att få ihop det i tid, men det löste sig ju bra, säger Lestras projektledare Michael Magnusson.

Bortsett från leveransstrul gick arbetet som planerat och samtliga parter är nöjda med utgången. Besiktningen av Mimers Trapp godkändes den 17:e augusti och dagen efter var det fritt fram att nyttja trappan.
– Alla är väldigt nöjda med slutresultatet och vi fick väldigt få anmärkningar på besiktningen. Samarbetet med beställarna har varit fantastiskt bra, de är verkligen att super att jobba med.

Även allmänheten tycks uppskatta den nybyggda trappan.
– De vi träffade på medan vi arbetade gillade den. Folk stannade och fotograferade sig själva i trappan så de verkar tycka den är fin.

Då flera av byggnaderna kring trappytan är kulturklassade behövde en antikvarisk sakkunnig vara närvarande under hela projektet. Michael berättar att även Riksantikvariet blev nöjda med utförandet, men att det krävdes en hel del detaljarbete.
– Vi fick testa lite olika varianter för att de skulle bli nöjda. De är väldigt noga med att det ska vara rätt färgsättning på saker, det ska se ut som om det var gjort på den gamla goda tiden.

Som kronan på verket har Mimers Trapp även försetts med en speciell belysning. Ljussättningen gjordes av Jacob Östlund på Tengbom, företaget som också var ansvariga landskapsarkitekter för Mimers Trapp under ledning av Pia Englund. Belysningen installerades tillsammans med Michael och en elektriker.
– Det var lite lustigt, vi var där och riktade strålkastarna på årets ljusaste natt. Precis på sommarsolståndet. Det var inte planerat utan det råkade bara bli så.

Här kan du läsa mer om det spännande projektet Mimers Trapp.