Nyheter

Naturskönt projekt med annorlunda utmaningar

(Se alla nyheter)

Under större delen av 2020 har Lestra rustat upp och byggt om området kring sjön Aspen i Tumba. Nyligen klarades efterbesiktning för detta projekt som tack vare naturen och omgivningarna var speciellt på flera sätt.

Planeringen för projektet startade i december ifjol. Det krävdes mycket logistik och förarbete, vilket bland annat inkluderade att med Google Maps hitta småstigar för materialfraktning. Som till exempel när fem ekstockar till nya grillplatser fick transporteras på en pirra längs snåriga skogsstigar.
– Stockarna vägde drygt 150 kilo styck, så det tog tre man en hel arbetsdag. Gubbarna var helt slut efteråt. Men det fick ta den tid det tog, bara vi gjorde det ordentligt. Och på de flesta ställen kom vi fram med fordon på ett eller annat sätt, berättar Lestras projektledare Kent Larsson.

I arbetet ingick bland annat att reparera 500 meter spång som ingår i stigen. Den sträckte sig över vatten, våtmarker och genom ett naturreservat. En bro nära E4/E20 kompletterades med halkskydd. Två nya flytbryggor byggdes nere vid sjön och stigdelar byttes ut till fiberduk och bergskross. Det blev många delmoment i projektet, som tillsammans krävde hårt arbete för både kropp och sinne.
– Vi stötte dessutom på patrull, när några tjuvar stal material en natt. De körde med bil på en ridstig och fick med sig material för nästan 15 000 kronor. Det kändes riktigt surt, berättar Kent Larsson.

Det stora slitet bar lyckligtvis frukt i slutändan. Den sista arbetsdagen var 18 juli, då badstegar och livbojar monterades vid de nya badbryggorna. Och arbetslaget har mött en oerhört positiv respons. Dels från uppdragsgivaren Botkyrka Kommun – men även från privatpersoner som sett arbetet växa fram och alla nya möjligheter att avnjuta det natursköna området. Efter avklarad besiktning kom önskemål om ytterligare kompletteringar och detaljer.

– Detta var ett oerhört roligt projekt, och det är väldigt speciellt att få arbeta i den vackra miljön. En stor utmaning som gick hem, så jag är supernöjd. Jag fiskar och jagar en del på fritiden, så att få arbeta på det här sättet ute i den vackra naturen var fantastiskt. Plus att jag ju kunde överföra min expertis från fritiden in i arbetsprojektet. Därför ligger detta projektet mig lite extra nära hjärtat, säger Kent Larsson.