Nyheter

Mimers Trapp – spännande nybygge vid KTH

(Se alla nyheter)

Den förste februari påbörjade Lestra ett spännande byggprojekt vid KTH i Stockholm. En ny trappa helt i granit ska anläggas mitt emot huvudbyggnaden. Planen är att projektet färdigställs i slutet av juni.

Mimers Trapp är ett storprojekt som ger en del utmaningar och har flera spännande detaljer. Hängtrappan byggs helt i granit, för att estetiskt synka med de äldre byggnationerna på området. Den nya trappan inkluderar även en hel del nya fasaddelar i anslutning till bygget.

– Vi återanvände lite av stenen från huset som låg där tidigare. Det var från 1940-talet, men hade bland annat fuktproblem och revs. I samråd med Riksantikvarium ville uppdragsgivaren hålla sig till den stilen, så det nya passar in med det äldre. Det ställer mycket utmaningar men vi kommer se till att det blir jättesnyggt, säger Lestras projektledare Michael Magnusson.

Projektet är en vunnen upphandling från Akademiska Hus. Arbetet med Mimers Trapp är riktigt stort, särskilt när det gäller ett jobb som involverar mycket sten. Projektet är värt närmare sju miljoner kronor.

– Trappytan kommer bli ett fint ställe att softa lite, för personer som rör sig i området. Vi kommer enbart använda svensk sten och granit. Det är lite ovanligare, eftersom mycket granit kommer från Kina idag. Men den är lite mjukare än svensk, därför väljer vi svensk betong till Mimers Trapp. Det är ett väldigt spännande projekt, eftersom det ligger så centralt. Många människor kommer se och uppleva det färdiga resultatet dagligen, säger Michael Magnusson.

Beställaren Akademiska Hus har varit noga med hög hygienfaktor för hela projektet. Eftersom närområdet inkluderar flera kulturklassade byggnader behövs en antikvarisk sakkunnig som närvarar genom hela processen. Vid slutbesiktning behöver denne skriva ett utlåtande till Länsstyrelsen, för att visa att samtliga parter följt alla riktlinjer.

– Det är riktigt spännande och kommer bli jättesnyggt. Lestra är väldigt lyhörda och har kommit med kreativa förslag hela tiden. Det är en trygghet med flera inblandade parter genom projektet om vi skulle stöta på patrull. Vi på Akademiska Hus är vid projektområdet ett par gånger i veckan och tittar till allt, säger byggledaren Jörgen Larsson.