Nyheter

Lestra växer med uppgiften

(Se alla nyheter)

Att expandera som företag utan att göra avkall på miljötänk och arbetsmiljö är ingen enkel process. Under en snabb tillväxt måste mycket stämma, men Lestra har varit oerhört framgångsrika med sin övergång. 

Genom 2010-talet har Lestra växt från att vara ett företag på ett 15-tal personer till att bli en av marknadens stora aktörer. Idag har företagets cirka 70 anställda en arbetsvardag där miljöarbetet är en naturlig del.
– Det är givetvis både ansträngande och fullt av svårigheter med att expandera som Lestra gjort. Men samtidigt är det en otrolig spännande och utvecklande resa att få vara med på. Du gör inte många sådana i livet, säger Christian Ramn, KMA-ansvarig på Lestra.

Han menar att flera av svårigheterna varit de klassiska för ett expanderande företag. Som att hitta rätt personal vid nyrekryteringar – särskilt under den högkonjunktur som byggbranschen befunnit sig i. Interna system behöver uppdateras och implementeras hos samtliga anställda, och miljöfokus följa med därefter. Den enskilt största förändringen skedde 2015, då Lestra fick sin BF9K-certifiering. BF9K är ett ISO-liknande system som anpassats för bygg, mark- och anläggningsbranscherna.
– Sedan vi blev certifierade har miljöarbetet blivit mycket tydligare i det dagliga arbetet. Idag har vi väldigt bra system för allt från dagliga rapporter och dagböcker till tidsredovisning och fakturering. Ledningen är väldigt duktiga på att både digitalisera och rationalisera, säger Christian Ramn.

Fordonsparken är ett annat exempel på hur djupt miljötänket blivit invävt i Lestras företagskultur. Större maskiner, som lastbilar och kranbilar, köps och byggs om för att den mest miljövänliga hydrauloljan ska kunna användas. Övriga fordon och maskiner, transportbilar och hjullastare, leasas tre år i taget.
– Att ha en modern fordonsflotta är alltid aktuellt, det är absolut bättre för miljön. Då kan vi alltid möta de höga miljökrav som ständigt uppdateras, säger Christian Ramn.

Och Lestras arbete har inte gått obemärkt förbi. De har blivit Årets Företag i Botkyrka Kommun samt utnämnts till Gasellföretag 2018 av Dagens Industri. DI Gasell delas ut årligen till Sveriges snabbast växande företag. Tunga meriter som talar för sig själva.
– Det är ju en bekräftelse att vi valt rätt kurs. Dessutom kan man säga att varje vunnen upphandling är en liten seger, för vi skulle aldrig delta i upphandlingar om vi inte uppfyllde stränga arbetsmiljökrav. Dessa saker, plus vår årliga revision, är bevis på att vi jobbar rätt, säger Christian Ramn.