Nyheter

Historien om hur allt började

(Se alla nyheter)

Året var 1986 när Pecko Stamenkovic packade sin väska och reste till Sverige. Jobbkarriären här uppe i norr startade som metallarbetare i industrin. Han kände dock snabbt att det var en annan bransch som lockade och han började snart att jobba inom anläggning. Det var just det som 2001 fick honom att starta sin egen verksamhet – företaget som kom att bli Lestra. 

Pecko Stamenkovic berättar att de första åren var en spännande och händelserik tid. Äntligen kunde han köpa sina egna maskiner för att använda i den dagliga driften. Ett speciellt minne var när företaget köpte sin första grävmaskin.

– Det var den minsta bandgrävaren man kunde hitta. Lyckan var ändå större då än när vi köper maskiner för miljoner idag. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse, säger Pecko.

Verksamheten rullade på och jobben trillade in för Pecko och hans Lestra. Han hade dock inga ambitioner att företaget skulle växa mer än de 10–15 personer som från start rymdes i det lilla kontoret, som bestod av ett enda stort rum. Vändpunkten blev när sonen Filip hoppade av sin utbildning nere i Skövde, för att påbörja sin karriär inom Lestra. Ett beslut som förvånade Pecko.

– Att Filip visade intresse kom som en överraskning. Han skulle ju egentligen studera, berättar Pecko.

I början visste Filip inte speciellt mycket om vare sig bygg eller anläggning. Pecko minns tydligt sonens första vecka på det kontoret, där han möttes av en nyfiken och arbetssugen ung man som frågade vad han kunde göra. Han fick börja med att ta hand om alla offerter, maila iväg dem och att sköta fakturorna. Kunderna fick då Filips nummer och telefonen började ganska snart att ringa. En dag lägger Filip handen för telefonen och säger att det är någon som vill prata med Pecko.

– Då sa jag till honom att antingen pratar du med kunderna själv eller så behöver du inte arbeta med detta. Man måste kunna prata med folk, och inte bara kommunicera via mail och sms. Men efter det har det bara rullat på, säger Pecko glatt.

Idag är Lestra ett renodlat familjeföretag eftersom även sonen Andrija har hoppat på tåget.

– Det är ett jätteansvar att ha ett familjeföretag. I början var jag orolig att något skulle gå snett, men idag har jag släppt på styret. Mina söner har blivit äldre och säger oftare åt mig vad jag ska göra än tvärtom. Jag tycker verkligen att det är roligt att gå till jobbet. Det här är fortfarande min hobby och något jag brinner starkt för, säger Pecko.